به گزارش رویکرد کیش، دکتر علیرضا نوروزی، حقوقدان و تحلیلگر مسائل اجتماعی با رویکرد تحلیلی به حادثه بسیار تلخ رخ داده در چند روز اخیر نوشت: جزیره کیش، روزگاری به “شهر بدون موتور” شهرت داشت؛ عنوانی که نماد آرامش، امنیت و هارمونی شهری بود. اما امروز، این تصویر آرمانی به کابوسی تبدیل شده که نهتنها آرامش ساکنان را برهم زده، بلکه جان گردشگران را نیز به مخاطره انداخته است.
نوروز ۱۴۰۴، شاهد یکی از تلخترین حوادث مرتبط با موتورهای شارژی بود: مرگ غمانگیز ریحانه مهدآرا، نهتنها خانوادهای را داغدار کرد، بلکه جامعه کیش را به تأملی جدی درباره این پدیده ناامن به دنبال داشته است.
با بررسی ابعاد حقوقی و اجتماعی بحران اجاره موتورهای شارژی در کیش که به عنوان وسیله ای برای حمل و نقل و جاذبه ای برای گردشگران مورد استفاده قرار می گیرد؛ امروز به فعالیتی بیضابطه و خطرآفرین تبدیل شده است.
عدم نظارت کافی بر مراکز اجاره موتور،بیتوجهی به الزامات ایمنی مانند استفاده از کلاه کاسکت
و کمکاری در آموزش کاربران، بهویژه گردشگران کم تجربه به عنوان سه عامل اصلی در شکلگیری این فاجعه نقش داشته است.
از منظر حقوقی، بر اساس قانون مسئولیت مدنی و قانون مجازات اسلامی، هر شخص یا نهادی که با سهلانگاری موجب آسیب به دیگران شود، مسئول جبران خسارت است.
اما در این میان پرسشی که ایجاد می شود این هست: آیا صرف پرداخت دیه یا جریمه، کافی است؟ آیا نباید پیشگیری را جایگزین درمان کرد؟
متأسفانه، قربانیان اصلی این حوادث، جوانان و نوجوانانی هستند که آیندهسازان این سرزمین هستند. از دست دادن حتی یک نفر، نهتنها یک تراژدی خانوادگی، بلکه ضایعهای ملی است. آیا سود حاصل از اجاره این موتورها، به قیمت جان جوانان ما میارزد؟
تعلیق موقت اجاره موتورهای شارژی تا زمان تدوین قوانین جامع و نظارت مؤثر، اجرای دورههای آموزشی اجباری برای کاربران و الزام به استفاده از تجهیزات ایمنی، تشکیل کمیته نظارتی ویژه متشکل از نمایندگان سازمان منطقه آزاد کیش، پلیس راهور و دستگاه قضایی، توسعه ناوگان حملونقل پاک مانند دوچرخههای اشتراکی و اتوبوسهای برقی بهعنوان جایگزین، برخورد قاطع با متخلفان از طریق جریمههای سنگین و لغو مجوز مراکز متخلف، تفکیک کاربری موتورها و تدوین مقررات ویژه : در صورتی که از موتورها بهعنوان وسیله حملونقل استفاده میشود،راهکارهای عملی برای بازگشت امنیت به کیش برای حل این معضل، پیشنهادات می شود در واقع باید مقررات خاص و سختگیرانهای در این زمین تدوین و اجرایی شود.
همچنین اگر هدف استفاده از موتورهای شارژی صرفا تفریحی است، لازم است منطقهای ویژه و کنترلشده در بخشی از جزیره برای این منظور اختصاص یابد و اجاره موتورها صرفاً در آن محدوده انجام شود.
این اقدام اعمال مقررات تفریحی را ممکن ساخته و خطر تصادف و آسیب به گردشگران را به حداقل میرساند.
همچنین پیشنهاد میشود طی یک سال، با توسعه وسایل حملونقل عمومی ارزان یا حتی رایگان، استفاده از موتورها بهعنوان وسیله نقلیه بهطور کامل حذف شده و ورود، فروش و عرضه قطعات یدکی موتورها نیز ممنوع شود.