به گزارش رویکرد کیش، به گفته یکی از مسوولان حوزه نظام پزشکی سرعت خودکشی در میان پزشکان و رزیدنت ها صعودی شده و احتمال دارد که در آینده نزدیک نرخ خودکشی پزشکان رو به افزایش یابد.
در این یاداشت بر لزوم اهمیت رویکرد های ویژه آشنایی با مولفه های مقابله با خطرات و خود مراقبتی که می تواند راه کار موثری برای مقابله با وقوع اتفاقات غیر قابل جبران را در جامعه پزشکی در پی داشته باشد تاکید شده است.
مهمترین عوامل تاثیرگذاری که می تواند زمینه ساز تفکر خودکشی در پزشکان را تقویت کند؛ سختی کار، برخوردهای خشن بیمار و خانواده های بیمار با پزشک، عدم استراحت کافی، مشغله ذهنی، استرس، نگرانی، مسافرت نرفتن و شرایط محیط کار “رزیدنت ها گاهی ۷۲ ساعت نمی توانند بخوابند” این عوامل و شرایط های پیش رو منجربه افزایش خودکشی در این قشر زحمتکش جامعه می شود.
زمانی که یک حادثه خودکشی رخ می دهد اطرافیان و آشنایان در نخستین واکنش به این موضوع اذعان داشتند که اصلا قابل باور نیست چرا که چنین تصوری را داشتیم که کمی ناراحت است و می تواند به تنهایی موضوع را حل کند.
در صورتی که پزشکان زحمت کش جامعه علاوه بر مسائل و فراز و نشیب های زندگی شخصی خود به ویژه “مباحث زناشویی، وام های سنگین، عدم توانایی و تحلیل انرژی تحت تاثیر محیط پیرامون و عدم آمادگی” همواره با شغل طاقت فرسا پزشکی همراه با چالش ها و تنش های متعدد در راستای ارتقاء سطح سلامت عموم مردم جامعه دقایق بسیار سخت و دشواری را در طول شبانه روز سپری می کنند.
همان پزشکان زحمتکش جامعه که در دوران شیوع بیماری کرونان به عنوان مدافعان سلامت جامعه پیشگام در صحنه مقابله با این بیماری نقش آفرینی کردند امروز نیز نوبت یکایک ما هست تا پزشکان جامعه خود را بیشتر از گذشته درک کنیم و آنان را بهتر بفهمیم.
باید بر این مهم اذعان داشت که پزشکان نیز دچار بیماری افسردگی می شوند و علائمی که می تواند گویای این موضوع باشد “کم خوابی و یا خواب بیشتر، گوشه گیری، دوری از علایق خود، دیر حاضر شدن در محل کار، عکس العمل های بی ثبات و…” خبر از آشوب درونی “Burn out” افسردگی، نا امیدی و درماندگی می دهد.
همانطوری که پزشکان جامعه از آن دسته از انسان های با هوش و با استعداد هستند ولی آنان نیز مثل همه آدم های دیگر در خطر غرق شدن هستند؛ درچنین شرایط سختی برای یک پزشک درخواست کمک کردن بسیار دشوار است و خطر خودکشی میان آنان بسیار زیاد می باشد.
این موضوعی که باید مورد توجه قراردهیم و با شناسایی خطراتی که می تواند تهدیدی برای زندگی ما باشد از خود مراقبتی بهتری برخوردار باشیم.
گفتنی است، مطالعه ای که در سال ۱۴۰۰ انجام شده خبر از ۲۳ درصد از افسردگی شدید تا بسیار شدید دستیاران پزشک می دهد و حدود ۲۵ درصد از افراد اضطراب شدید تا بسیار شدید و نزدیک به ۳۴ درصد آنان نیز دچار استرس شدید تا بسیار شدید بودند.