به گزارش رویکرد کیش به نقل از فیدارآیا، وسیله ای که نه تنها تن گردشگران را به رنج آزرده است بلکه کیشوندان از رنج و درد آن بی نصیب نمانده اند.
۷ فروردین ۱۴۰۲ نوجوانی به نام روهام در یک شامگاه بهاری، در حالیکه مادرش چشم به راه بازگشت وی به خانه بود در یک تصادف هولناک سوار بر موتور شارژی جان به جان آفرین تسلیم کرده و برای همیشه خانواده اش را داغدار کرد؛ تنها یک ماه بعد نوجوان دیگری از همکلاسی های روهام به وی پیوست و در یک سال بیش از یازده نفر بر اثر تصادف که یک طرف ماجرای آن موتور شارژی بود در خاک سر گور خفتند.
تلاش های پلیس راهور در بخش های مختلف اعمال قانون و جریمه، تلاش های فرهنگی، برگزاری دوره های آموزشی و …. هیچ یک پاسخگو نبود و تصادفات همچنان ادامه دارد.
براساس آخرین آمارهای ارائه دریافت شده از سوی مراجع قانونی بیشترین تصادفات جرحی و مالی در سال های اخیر مربوط به موتورهای شارژی است، بالاترین میزان تخلفات نیز توسط راکبان موتورهای شارژی صورت می گیرد.
در نهایت تاسف و رنج ودرد باید گفت؛ در نوروز سال جاری هم دو تصادف مرگبار در جزیره کیش اتفاق افتاد که یک پای ثابت هر دو تصادف موتورهای شارژی بود.
اینکه موتورهای شارژی در سال های اخیر به عنوان یک وسیله نقلیه برای افراد عادی جامعه بدل شده است حرفی نیست اما آیا استفاده از این وسیله به از بین رفتن جمعی از جوانان و نوجوانان می ارزد.
امروز هر جای جزیره کیش را که بنگرید تعدادی کودک و نوجوان سوار بر موتورهای شارژی در کوچه و خیابان ها اقدام به حرکت و مانور کرده و حتی برخی از این وسیله برای تردد به مدارس استفاده می کنند.
بی توجهی مادران و پدران در استفاده فرزندان از این وسیله نقلیه جای بسی تعجب دارد.
بی تردید حذف کامل و یکباره این وسیله نقلیه که برخی آن را حتی یکی از جاذبه ای گردشگری می دانند شاید ممکن نباشد اما باید با ایجاد امکانات جایگزین و برنامه های راهبردی در کمترین زمان ارابه های مرگی که کودکان و جوانان کیشوند و گردشگر را بلعیده و داغ های سنگین بر دل خانواده ها می گذارد از چرخه تردد در جزیره کیش حذف شوند.
چگونه می توان از این وسیله به عنوان یک جاذبه گردشگری نام برد در حالیکه گردشگران بسیاری از این وسیله زخم خورده و داغ دیده اند.
یکی از مهمترین دلایلی که موتورهای شارژی توانست در بین مردم جای خود را بازکند افزایش بی رویه کرایه حمل و نقل عمومی در کیش بود، افزایش قیمت خودروها و کاهش قدرت و توان مالی اقشار متوسط و ضعیف جامعه موجب شد تا مردم به این وسیله اقبال بیشتری نشان دهند.
مشکلات و چالش های استفاده از مینی بوس و استفاده از خودروهای پلاک ملی نیز از دیگر عوامل گرایش مردم به این وسیله نقلیه مرگبار است.
اما راهکار چیست؟؟
مسئولان در ماه های اخیر با عناوینی مانند ساماندهی استفاده از موتورهای شارژی، ثبت پلاک، پلمب ایستگاه های متخلف و غیره تلاش کرده اند تا راهکاری برای رفع این مشکلات بیابند اما هیچ یک از این راهکارها کاربردی نبوده و مشکل همچنان باقی است.
وجود درآمدهای بالا از فروش و اجاره موتورهای شارژی زمینه ای مافیا گونه برای جلوگیری از حذف این وسیله نقلیه ایجاد کرده است.
اجاره موتور به وسیله هر شخص به قول برخی( اجاره زیر درختی) که هر شخص با خرید یک یا چند موتور به صورت غیرقانونی اقدام به اجاره موتور می کنند موجب شده تا شاهد افزایش چالش های این حوزه باشیم.
تلاش برای فرهنگ سازی استفاده از کلاه ایمنی توسط رسانه ها، پلیس راهور و … نیز کارساز نبوده و همچنان شاهد افزایش روزافزون تصادفات به شکل های مختلف هستیم.
یکی از تحلیلگران مسائل اجتماعی و حقوقدانان در این خصوص گفته است: جزیره کیش که روزی نماد آرامش، امنیت و هارمونی شهری بود امروز با حضور این وسیله نقلیه تبدیل به کابوسی در چشم کیشوندان و گردشگران شده است.
وی عدم نظارت کافی، بی توجهی به الزامات ایمنی و کم کاری در آموزش کاربران به ویژه گردشگران را از عوامل اصلی فاجعه های شکل گرفته در استفاده از موتورهای شارژی برشمرده است.
اما آنچه از منظر رسانه ها باید مورد توجه قرار گرفته و در نهایت با جایگزین سازی وسیله ای مطمئن تر و برنامه ای جامع به حذف کامل موتورهای شارژی بیانجامد این است که؛
-قوانین و مقرراتی متناسب با شرایط جزیره وضع شده و در آن ممنوعیت استفاده از موتورهای شارژی برای کودکان و نوجوانان در سنین خاص قید شود.
-برخوردهای قانونی با شدت و حدت بیشتری اعمال شود
-الزام به بهره گیری از تجهیزات ایمنی بیش از گذشته لحاظ گردد.
-با اجاره دهندگان غیرقانونی به شدت برخورد شده و بر صدور مجوزها به صورت رسمی نظارت بیشتری اعمال شود
-بر اهمیت آموزش تاکید شده و استمرار بر آموزش وجود داشته باشد
-ایجاد گذرگاه های ویژه و خطکشی مسیرهای مشخص برای موتورها
-نصب دوربین های کنترل شهری و نظارت مستمر بر رعایت قوانین
– راه اندازی کمپین های اطلاع رسانی و بهره گیری از ظرفیت رسانه ها در اطلاع رسانی و فرهنگ سازی
-کنترل ورود و فروش موتورها و عدم پلاک گذاری بنابرشرایط و وضعیت تاب آوری جزیره کیش
– توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و ارائه سوبسید به کیشوندان با استفاده از ظرفیت کارت کیشوندی
-جایگزینی دوچرخه و اسکوتر برقی به عنوان جاذبه گردشگری به جای موتورهای شارژی
شاید توجه به این موارد و اجرای حداقل برخی از موارد یاد شده تا ایجاد زمینه حذف این ارابه های مرگ بتواند به میزانی اندک چالش های موجود در این زمینه را رفع سازد.